Macam mana nak Kenali Punca Kulit Kering di Kalangan Kita? Here goes a bit of everything on Kenali Punca Kulit Kering di Kalangan Kita

kenali masalah kulit kering dan kesan pada kita

Kenali Masalah Kulit Kering dan Kesan Pada Kita

 

Kulit kering boleh terjadi dari berbagai punca. Boleh jadi ianya dari luaran atau pun dalaman. Antara sebab punca luaran adalah dari penggunaan sabun, pakaian, salah guna pelembab, penggunaan air conditioning yang berterusan dan mandian air panas.

Jika dilihat dari segi dalaman pula kulit kering berpunca dari segi genetik, history penyakit, umur. Even ubat yang diambil juga boleh menyebabkan kulit kering dan gatal. Boleh rujuk dengan doktor untuk tahu more whether ubat korang menyebabkan kulit gatal or tak.

 

Penyebab Kulit Kering dan Gatal

Penggunaan Air Conditioning / Penghawa Dingin

kenali masalah kulit kering dan kesan pada kita 2

Kenali Masalah Kulit Kering dan Kesan Pada Kita

Penggunaan penghawa dingin yang berterusan boleh menyebabkan kulit kering dengan teruk. Selalunya orang yang bekerja di pejabat mengalami masalah ni and jika tidak di cari penyelesaian boleh menyebabkan kulit mendapat iritasi.

Udara kering yang disebabkan oleh penghawa dingin menyerap lembapan keluar dari kulit kita dan menyebabkan kulit kering. Macam mana nak tahu jika kulit kita dah mula mengering? Cuba garu kulit korang dan lihat jika ada garisan yang berwarna putih hasil dari garuan tadi. kalau dulu-dulu masa sekolah ada garisan putih tu tanda tak cukup makan sayur bahaha. good old memories.

 

Pengunaan Sabun yang Tidak Sesuai

kenali masalah kulit kering dan kesan pada kita 3

Kenali Masalah Kulit Kering dan Kesan Pada Kita

Sabun jika digunakan dengan betul dapat membantu menghilangkan kulit kering dan membersihkan tubuh. however jika silap pilih, padah menanti. penggunaan sabun yang salah dan menggunakan secara berlebihan boleh mengeringkan kulit. Ia mampu menghakis dan membuang minyak semulajadi yang ada pada kulit kita. ibaratnya kita terlebih mencuci dan akibatnya minyak baik hilang dari badan. loofah yang dipilih juga seharusnya yang lembut dan tidak memudaratkan kulit kerana pemilihan loofah yang salah boleh menghakis lapisan minyak kulit.

Apa yang akan jadi kalau kulit kering dan tidak mendapat lembapan yang cukup? Boleh menyebabkan dermatitis, bengkak or jangkitan. Pada sesiapa yang mempunyai sejarah penyakit tyroid atau sakit kulit yang lain, kulit kering mampu escalate/mempercepatkan keseriusan penyakit kita. uii takut.

 

Penyebab Kulit Kering dan Bersisik

Penggunaan Air Panas 

kenali masalah kulit kering dan kesan pada kita

Kenali Masalah Kulit Kering dan Kesan Pada Kita

Kebanyakan orang dah biasa menggunakan air panas bila bersiram tapi yang orang ramai tak tahu, penggunaan air panas berlebihan boleh mengurangkan minyak alami di kulit kita menyebabkan kulit kering. sama juga macam penyebab yang lain, boleh menyebabkan kulit kering bersisik dan gatal.

 

Pakaian Ketat

kenali masalah kulit kering dan kesan pada kita 5

Kenali Masalah Kulit Kering dan Kesan Pada Kita

Pakaian juga antara penyebab kulit kering. pakaian pape pun bila ketat is a big no! bila terlalu ketat baju or seluar akan selalu tergesel dengan kulit kita and menyebabkan kulit kering dan bersisik. so jom audit pakaian kita.

Penyebab Kulit Tangan Kering

Penggunaan Sabun Tangan/ Handwash Berlebihan

kenali masalah kulit kering dan kesan pada kita 6

kenali masalah kulit kering dan kesan pada kita

Menjaga kebersihan tu bagus tetapi rupanya jika dibuat berlebihan boleh mendatangkan mudarat dan menyebabkan kulit kering. terlalu kerap mencuci tangan menggunakan sabun boleh menyebabkan kulit tangan menjadi kering. kalau nak diikutkan segala punca ini boleh membuatkan kulit tangan kering udara kering, air panas dan ditambah pula dengan penggunaan sabun tangan secara berlebihan. berpada – pada ye.

Kulit tangan kering boleh diburukkan lagi jika korang ada alergi dengan sesuatu be it makanan, environment. boleh jadi jugak alergi dengan sesetengah barang perhiasan.

Penyebab Kulit Wajah Kering dan Menggelupas

Kulit wajah adalah antara kawasan kulit yang nipis dan sensitif. Tersilap langkah menyebabkan kulit kering dan menggelupas. antaranya tidak memakai pelembab untuk wajah. apatah lagi jika tidak memakai sunblock boleh menyebabkan radiation dari ultraungu. Water intake juga seharusnya diberikan perhatian selain daripada penggunaan sabun atau alergi terhadap sesuatu.

Kekurangan Vitamin B juga memainkan peranan dalam kulit kering. Farah sendiri suffers from dry skin from few years back. mula terjadi semasa bercuti di luar negara. kulit kering tahap dewa. mulut pecah yang sampai luka di 2 belah bibir. horror. bila balik getting worst. masa tu mana la heran sangat dengan bab bab ni. pakai makeup pun time kawen aje haha. dedulu kan fikir ni semua bab kecantikan, Farah pulak jenis yang ahh persyaiton kan semua itu haha.

Tapi sekarang dah cerdik sikit la 😛 sekarang ni concern adalah pada kesihatan. serious sakit bila kulit kering, gatal lagi. luka plak tu. now alhamdulillah kena selalu beringat tentang water intake and jugak double check on penyebab kulit kering.

 

Testimoni on Kulit Kering Menggunakan Shaklee 

Mula2 beli Vita E sebab nak glowing n flowing kulit je…tapi xsangka lain pulak yg jd…bkn glowing n flowing jew..xsangka bibir kering n bintik2 itam kt muka pun ilang…especially blackhead kt idung. Bagi sesapa yg kenal saya, mesti taw habit saya yg sgt suka kopek bibir sampai darah..sbb terlalu kering..tp mmg magik, lps amlkn Vita E dlm smgu cmtu…nmpk dh kurang n lme2 licin je…mnum nescafe pn dh tak mengelupas g…klu x, dulu mnum nescafe msti jd lg teruk..ohoo lg satu yg vita E, vitamin cinta kn…mmg betul! Terbaik!!

-Puan Siti Zubaidah Basrah-

 

Much Love,
Farah Liana
bekas kulit kering sekarang menawan yaww


pastikan korang contact pengedar sah yang ada bimbingan doctor dan pakar nutrisi yang mempunyai 20 tahun pengalaman dalam shaklee. iolsss ler tu 🙂

If korang ada pertanyaan or nak order produk Shaklee, just contact me at
Farah Liana
Shaklee ID: 1096136
FB Page: Pengedar Shaklee Bangi Avenue Bandar Seri Putra Bukit Mahkota
Instagram: Farah Shaklee Bangi
Contact No: +60179064214
Pos Seluruh Malaysia and Seantero Dunia
COD : Bangi, Bangi Avenue, Bandar Seri Putra, Bukit Mahkota