Kulit kering sering menghantui ramai orang especially wanita, jom cekidaut macam mana nak Kenali Masalah Kulit Kering dan Kesan Pada Kita. Dalam masa yang sama kita try check juga whether kita ada symptom dalam post Farah Kenali Masalah Kulit Kering dan Kesan Pada Kalangan KIta

kenali punca kulit kering di kalangan kita 2

Kenali Punca Kulit Kering di Kalangan Kita

 

Kenali Jenis Kulit Korang

okay, memula ni off course kita by all means kena tahu kita ni jenis kulit yang mana? lepas tu baru boleh tau apa masalah kulit kita. so kenali dulu jenis kulit kita adakah kita ni kulit normal, kulit kering, kulit berminyak or combination. a bit of both worlds giteww

Simtom Kulit Kering

Kulit kering sering diassociated kan dengan flaky/ bersisik. Simtom ni tak semestinya terhad dengan 1 je, it can be more than 1. Antara simtom yang lain adalah

  1. Bersisik
  2. Gatal
  3. Garisan putih apabila menggaru
  4. Kulit kasar
  5. Senang luka

 

Punca Kulit Muka Kering 

Kulit yang paling senang kering adalah kulit muka kerana kulit muka adalah yang paling nipis di antara semua. Kulit muka yang kering seringkali berpunca dari udara kering atau penggunaan air conditioner yang berterusan, tidak memakai pelembab dan sun block, tidak cukup water intake dan pengunaan sabun yang salah . Korang boleh refer post ini untuk lebih details Kenali Punca Kulit Kering di Kalangan Kita

kenali masalah kulit kering dan kesan pada kita

Pengunaan sabun berlebihan dan tidak sesuai

 

kenali masalah kulit kering dan kesan pada kita

Penggunaan Penghawa Dingin yang Berterusan

 

Vitamin Untuk Kulit Kering 

Masalah kulit kering sering dipandang remeh sehingga lah ia mampu mendatangkan risiko penyakit yang lain. Ada banyak cara untuk atasi kulit kering. ia boleh dilakukan secara alami atau pun dengan bantuan produk. Jika mahu dilakukan secara alami, boleh saja buat cara yang Farah senaraikan ini.

Cara Alami untuk kulit kering

  1. Oatmeal sebagai scrub dan masker
  2. Pengunaan minyak zaitun untuk melembabkan kulit
  3. Minum air secukupnya
  4. Yogurt sebagai masker
  5. Lembabkan bibir menggunakan pelembab diy dari cocoa butter

 

Vitamin yang boleh mengatasi keadaan kulit kering adalah minyak ikan, vitamin B. Pengambilan vitamin B sangat baik untuk badan, boleh diambil secara alami atau boleh je menconsume produk. Farah makan B-Complex Shaklee.

 

  • B1 (thiamine) boleh dapat dari nasi, pasta dan whole grain bread.
  • B5 (pantothenic acid) boleh dapat dari daging, ikan, ayam, whole grain cereals, susu, sayur and buah
  • B6 (pyridoxine) boleh dapat dari ayam, ikan, legume(sayuran kekacang), kacang
  • B12 (cyanocobalamin) boleh dapat dari telur, daging, ayam and produk tenusu

 

Boleh juga refer pada post Farah yang ni okay Klik Sini 

till then, Mmuahh


pastikan korang contact pengedar sah yang ada bimbingan doctor dan pakar nutrisi yang mempunyai 20 tahun pengalaman dalam shaklee. iolsss ler tu 🙂

If korang ada pertanyaan or nak order produk Shaklee, just contact me at
Farah Liana
Shaklee ID: 1096136
FB Page: Pengedar Shaklee Bangi Avenue Bandar Seri Putra Bukit Mahkota
Instagram: Farah Shaklee Bangi
Contact No: +60179064214
Pos Seluruh Malaysia and Seantero Dunia
COD : Bangi, Bangi Avenue, Bandar Seri Putra, Bukit Mahkota