Hai semua, hari ni nak cerita Cara Atasi Kulit Kering dan Kusam sebab sekarang musim tak menentu ni kadang kadang kulit kita pun sama haywire kan. Macam kulit farah memang tak pernah ada serious problem, but now dia senang sangat jadi kering and boleh jadi kusam so here goes Cara Atasi Kulit Kering dan Kusam.

cara mengatasi kulit kering dan kusam

 

Penyebab Kulit Kering dan Kusam

From what i read from sites yang ada credibility macam webmed, medicinenet etc, penyebab kulit kering dan kusam ni bukan bergantung pada satu (1) sebab sahaja. It can be from internal dan juga external.

Penyebab kulit kering dari luaran boleh disebab kan oleh cuaca yang terlampau panas or terlampau sejuk. penggunaan penghawa dingin yang kerap juga menyebabkan kulit menjadi kering dan eventually menjadi gatal dan flaky. Kulit kering juga mungkin adalah disebabkan dari penggunaan sabun pencuci yang tidak sesuai dengan keadaan kulit.

Antara penyebab dalaman pula adalah dipengaruhi oleh umur, genetik, personal history sama ada mempunyai sejarah penyakit kulit or kesihatan. Semakin berumur kita semakin senang kita terdedah dengan kulit kering. Penghidap thyroids adalah lebih terdedah dengan keadaan kulit kering.

Menghilangkan Kulit Kering dan Kusam

Macam mana kita nak hilangkan kulit kering dan kusam ? or maybe dapat mengurangkan kering pun dah cukup happy kan. Tadi kita dah tengok kan antara penyebab kulit kering, so lets check again. Ada tak penyebab di atas yang kena dengan diri kita? Usually antara yang penting untuk orang yang berkulit kering ini adalah kena selalu memakai pelembab. Pelembab muka @ moisturizer, lotion badan antara yang dapat membantu dalam melembabkan kulit.

However, tak semua moisturizer sesuai dengan kulit kita, untuk sesetengah orang ia di ibaratkan bagai mencari teman yang sesuai dengan jiwa hihi. Antara penyelesaian paling mudah tetapi sering dipandah enteng adalah kecukupan water intake setiap hari. Setiap 10kg kita bersamaan 1L air. So, cukupkah water intake kita setiap hari?

Penggunaan sabun badan, muka dan mungkin juga sabun pencuci pakaian yang tidak sesuai mengurangkan natural sebum di kulit kita dan leads pada kulit kering dan kusam. Mungkin dah sampai masa bertukar kepada sabun yang lebih selamat.

 

Cara Alami Untuk Kulit Kering dan Kusam

  1. Madu – Madu pastikan yang asli takmau yang dicampur gula or campuran lain. Sapukan saja ke muka or any area yang kering dan biarkan selama sejam or lebih. Kemudian cuci dengan air suam.
  2. Minyak almond – Minyak almond kaya dengan vitamin E dan juga antioxidant. boleh juga dimakan or di sapu pada wajah kerana minyak ini senang diserap kulit.
  3. Oatmeal – Oatmeal boleh digunakan sebagai scrub atau boleh juga dibuat mandi dengan cara merendamkan badan di dalam tub yang diletakkan oat.
  4. Aloe Vera – seeloknya aloe vera yang asli dari pokok. Ambil lendiran dan sapu sahaja ke wajah or area kulit yang kering. After few while, cuci dengan air bersih.

 

Set Kulit Kering dan Kusam Shaklee

Set yang power adalah set yang mampu membekalkan khasiat yang mencukupi untuk kulit. Walaubagaimanapun, untuk mendapatkan kesan yang baik dan cepat, dapatkan konsultansi dari Farah untuk sesuaikan dengan keadaan kulit korang.

Sustained Release Vita C Plus Shaklee 

cara mengatasi kulit kering dan kusam

vitamin C membantu penghasilan kolagen sekaligus membolehkan kulit kita menjadi anjal. Vitamin C juga dikatakan membantu dalam penyembuhan kegatalan pada kulit.

 

Vita E Complex Shaklee

cara mengatasi kulit kering dan kusam

Vita E kaya dengan antioxidant dan mampu melambatkan penuaan. kulit yang kering menyebabkan kulit cepat berkedut, tetapi vitamin E mampu mengurangkan kedut dan garis halus.

 

B-Complex Shaklee

cara mengatasi kulit kering dan kusam

 

GLA Complex Shaklee 

cara mengatasi kulit kering dan kusam

GLA complex sangat membantu dalam melembabkan badan kita dari dalam. Farah sendiri mengalami kulit kering. Apabila tambah GLA dalam aturan makan, kesan sangat baik dan cepat.

 

Collagen Powder Shaklee

cara mengatasi kulit kering dan kusam

Kalau kita menggunakan kereta untuk sampai ke kampung, tapi makan collagen ni diibaratkan kita naik kapal terbang untuk sampai ke kampung halaman. Zappp sampai. Zappp kulit lebih anjal, lembab dan seharusnya kesihatan juga bertambah baik gituu.

 

 

testimoni kulit kering dan kusam

tak perlu letak testimoni orang lain kalau Farah sendiri yang amalkan set ini dan dapat hasil yang tebabom ok angkat bakul sendiri haha.

tapi serious, kulit before tu adalah yang teruk. Dahlah masa tu follow husband ke conference. Nasib baik dah nak habis conference baru jadi macam tu. After tu adalah selepas tambahan collagen. Sachet ke 5 dah dapat hasil macam tu. serious berbaloi. Collagen Shaklee adalah paling halus di pasaran, of course selamat dan cepat diserap badan.

 

ada pertanyaan or nak order just wasap ok. semoga bermanfaat untuk semua.

Farah Liana,

0179064214

Pengedar Shaklee berpengalaman 20 tahun dalam shaklee dengan bimbingan doctor dan pakar nutrisi .